Вести

Оро среде Егејска (Беломорска) Македонија: Не има насекаде и се играат македонски ора (видео)

Оро среде Егејска (Беломорска) Македонија: Не има насекаде и се играат македонски ора.

Егејска Македонија, позната и како Беломорска Македонија, Приморска Македонија, Јужна Македонија, Грчка Македонија или Македонија (грчки: Μακεδονία [Makedonía]), е покраина во Грција, односно претставува најголем дел од северне Грција, пишува на Википедија.

Секако под видеото имаше многу коментари, ви пренесуваме дел од нив:
„Грците си прават бајрам на паметот. Со тоа што го прават се газат самите себе. Мелосот е македонски…“„Браво Димче за твоите преубави видеа македонски. Ми ги полниш срцето и душата со оптимизам за едни подобри времиња во иднина за нашата Македонија…“„Што и да се луѓено играат македонски ора…“

Македонските ора се бројни и разновидни. Нивните имиња се изведени од имиња на места, лични имиња, занаети, животни, инструменти, видот на орото, начинот на држење и обичаите.Ората може да бидат отворени и затворени, а играчите се држат за раце, или за рамиња, или за појасите, или под рака или со рацете свртени надолу. Сите играчи играат на ист начин, освен челниот играч и последниот играч, кои може да изведуваат додатни чекори и движења. Ората се вијат обично на десно, но има и ора што се вијат на лево.

Loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close