Само за мажи

Мечињата главни сведоци: Влатко клекна пред Ивана во Зоолошка (Видео)

Пред извесно време во Зоолошка градина Скопје дојдос две слоници.Зоо Скопје за првпат после 26 години станува дом на слонови.

Слониците Дуња и Даела доаѓаат од Белгија. Едната е африканска, другата азиска слоница. Новото живеалиште има отворен и затворен дел и е направено според најсовремени стандарди.Дуња и Даела се најдобри другарки. Речиси цел живот се заедно. Неразделни. Иако се од различен вид, Даела е африканска слоница, а Дуња индиска, иако имаат речиси 20 години старосна разлика, тие совршено функционираат само ако се заедно.

Во дивина се родени, но израснале во шатор. Се запознале и се зближиле во германскиот циркус „Максимум“. Изведувајќи заеднички акробатски точки со Џони Меј Франк, а подоцна и со неговиот син Антон Франк пред публиката, до 2015 година кога Европската Унија комплетно забранува какво било учество на слоновите во циркусите. Оттаму повторно заедно се однесени на мирен живот во зоолошката „Перидејза“ во Белгија, а сега нивното патешествие продолжува во скопската зоолошка градина.

Додека има сонце и пријатни есенски температури, тие се во надворешното живеалиште, од 10 до 15 часот. А за во зима имаат топлење на пелети и им дува топол воздух. Водено денеска на Фејсбук страната на Зоолошката градина во Скопје  беше објавено видео од запросување во дворот на истата.-Падна и првото запросување во Зоолошка. Ивана и Влатко, нека ви е со среќа, стои во нивниот пост.

Loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close