Вести

Нашите квази интелектуалци и војната помеѓу 5Г и 6Г мрежата

Светот се натпреварува во воведувањето на нови технологии, ние со теории на заговор

Додека сите земји во светот се натпреваруваат во воведувањето на мрежата 5G, се очекува оваа година да започне со развој и 6G мрежата, а експертите велат дека најновата петта генерација сигурно не е последна, за која се очекува да има големо влијание врз економскиот развој на одредени земји .

Мрежата 5G е интересна тема затоа што сега е водечки тренд во светот и овој процес треба да биде поддржан и покрај одредени јавни сомнежи за штетното влијание на 5G врз луѓето. Експертската јавност ги негира овие сомнежи, иако на социјалните мрежи многумина, меѓу кои дури и интелектуалци, се прашуваат дали воопшто ни треба ваква мрежа, притоа најчесто потпирајќи се на теории на заговор и информации кои најчесто се пласирани преку лажни вести.

loading...

Кина и САД отидоа најдалеку, но..

Мобилните мрежи и соодветните безжични стандарди континуирано се развиваат, при што најголемите и најнаселените земји, како што се САД и Кина, се отидени најдалеку.

Поставувањето на 5 г мрежа започна во Јужна Кореја.

Во моментот постои и во Европа. Ериксон лансираше 24 5G безжични мрежи кои работат во 14 земји. И бидејќи петтата генерација се разликува од претходната, третата и четвртата, и е покомплексна бара и инвестиции и подготовки и регулатива.

Поентата е дека 5G и 6G имаат потенцијал да ги внесат информациските и комуникациските технологии во сите пори на општеството и сега конкурентноста се засилува. И ова е дипломатски кажано, бидејќи ќе има 5G и 6G војна, вели српскиот инженер Драгорад Миловановиќ за Танјуг.

На прашањето за штетноста на мрежата 5G врз луѓето, инженерот Миловановиќ тврди дека петтата генерација на мобилни мрежи се заснова на безжични технологии кои користат три ресурси: радио-спектар, време и дигитална обработка на сигналот, а за доказите за негативното влијание на изложеноста на човечкото тело на радио спектар, потребен е подолг временски период.

Луѓето ќе лансираат 5G во следните неколку месеци. Како однапред да тестираат дека не се штетни? Некои прелиминарни мерења на најголемиот производител на опрема во Кина велат дека 5G не ништо е поопасен и поштетен од 4G.

Ако може да биде утеха, ако ја преживеавме четвртата генерација во петтата нема да биде лошо – вели овој инженер.

Loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close