Вести

Кога чадот ќе го снема, од Америка каква што ја познававме до вчера нема да стане ништо

Конечно и на Запад нешто ново?

Поради мерките преземени од американските власти за борба против ширењето на корона вирусот, САД ризикува да стане социјалистичка држава, предвидува весникот „Вашингтон пост“.

Според весникот, строгите мерки кои се воведуваат во сите американски држави со одобрение на претседателот Трамп не само што ги кршат граѓанските права, туку и ја уништуваат американската економија. Додека компаниите претрпуваат големи загуби и им се закануваат со отпуштање на работниците, локалните власти не се обидуваат да се борат за правата на граѓаните или да ја спасат економијата, туку наместо тоа се потпираат на финансиската помош поддржана од владата, пишува авторот.

loading...

Во исто време, по изјавата на Трамп дека ниту еден работник во земјата нема да остане без плата и нема да страда поради сегашната состојба, федералните гувернери започнаа активно да воведуваат карантин без да размислуваат за последиците, потсетува весникот.

Американскиот Сенат последователно усвои предлог-закон за издвојување два трилиони американски долари за поддршка на економијата заради пандемијата на вирусот, за која весникот проценува дека е премин од пазарниот капитализам во демократски социјализам, што особено го промовира кандидатот на Демократската странка на претстојните претседателски избори, Берн Сандерс

„Го преминавме Рубикон. Кога чадот ќе се расчисти, практично нема да остане ништо од САД, каков што го знаевме. Експертите сè уште расправаат за тоа какви влијание ќе има пандемијата на претседателската трка, но одговорот веќе го знаеме. Сенаторот Берни Сандерс веќе победи, или барем неговата филозофија “, пишува светски познатиот весник „Вашингтон пост“.

Тој додаде дека водачите на Демократската партија на САД повеќе не треба да се грижат за тоа да бидат премногу социјалистички ориентирани на изборите.

„Сега сите сме социјалисти“, се вели во заклучокот.

Loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close