Вести

Кинески експерт ги откри најголемите грешки заради кои вирусот се прошири толку брзо низ Европа и Америка

Неколку работи како полесно да се справиме со вирусот

Шефот на кинескиот Центар за контрола и превенција на болести, Џорџ Гао, смета дека најголемата грешка на САД и Европа, кога станува збор за спречување на ширењето на вирусот корона, е тоа што луѓето не носат маски.

„Овој вирус се пренесува со капки и близок контакт. Капките играат многу важна улога – мора да носите маска, затоа што кога зборувате, капки секогаш излегуваат од устата. Многу луѓе имаат асимптоматски инфекции. Ако носат маски за лице, ова може да ги спречи капките што го носат вирусот да ги инфицираат другите “, рече кинески експерт во магазинот „Сајенс“.

loading...

Весникот го додаде и тоа дека тој бил дел од тимот кој во јануари ја изврши првата изолација и секвенционирање на САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува СОВИД-19.

„Социјалното дистанцирање е основна стратегија за контрола на какво било заразно заболување, особено кога станува збор за респираторни инфекции. Прво, користевме ‘не-фармацевтски стратегии’ затоа што немаме никакви специфични инхибитори или лекови и немаме вакцини. Второ, треба да бидете сигурни дека ќе ги изолирате секој случај. Трето, блиските контакти треба да бидат во карантин … Четврто, прекинете со јавните собири. Петто, ограничете го движењето “, советува Гао.

Според него, тие сè уште не откриле што ја предизвикало инфекцијата во Кина и сè уште работат на тоа.

Кинески експерт рече дека има две можности – дека вирусот потекнува од пазар во Вухан или дека станува збор за место од каде масовно се проширил.

За Кина вели дека сè уште нема „имунитет на стадо“, но и дека вирусот повеќе не се пренесува локално.

Гао додаде дека кинеските научници интензивно работат на откривање на вакцина и лекови за СОВИД-19.

Loading...

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close